עמוד סנט פאולוס בפאפוס (St. Paul’s Pillar) עומד ליד חורבות בזיליקת פנגיה קריסופוליטיסה המונומנטלית. היסטוריונים טוענים כי המושל הרומי זעם על פאולוס הקדוש מפני שהטיף לנצרות, וציווה להלקות אותו ולקשור אותו לאחד העמודים הניצבים כיום בסמוך לבזיליקה העתיקה.
עמוד סנט פאולוס בפאפוס: למה כדאי לבקר כאן?
עמוד סנט פאולוס בפאפוס אינו בולט בגודל מרשים או בעיצוב מיוחד. בנוסף, אין עדיין הוכחה היסטורית שהקדוש אכן נקשר כאן, אולם יחד עם זאת, המסורת שבעל פה הפכה את עמוד האבן הזה למוקד משיכה פופולארי הנמצא במיקום נהדר בלב העיר קאטו, מה שהופך אותו לנקודת ציון חשובה באיזור. הציטוט הבא מתוך הברית החדשה, עשוי להעיד על האירוע שהתרחש כאן לכאורה ומזוהה כיום כעמוד סנט פאולוס: "חמש פעמים קיבלתי מהיהודים ארבעים מלקות מינוס אחד".
חוץ מעמוד סנט פאולוס ניתן להתרשם כאן גם מהכנסייה הגותית ומהעמודים שליד כנסיית Panagia Chrysopolitissa, וכנסיית Agia Kyriaki המשמש כיום את האנגליקנים. למרות ששני המונומנטים נראים הרוסים ומנותצים, עולי רגל ומבקרים רבים נהנים מהמראה הארכאי השורר במקום.
באותם זמנים, בערך במאה ה-4 לספירה, פנגיה קריסופוליטיסה (Panagia Chrysopolitissa) הייתה הבזיליקה הנוצרית הגדולה ביותר על האי, ונחשבה למקדש מרשים מעוטר בפסיפסים, עמודי גרניט ושיש עם כותרות בסגנון קורינתי. למרבה הצער, הבזיליקה נהרסה במהלך הפלישה הערבית בשנת 653 לספירה.
לא קל להבחין בין חורבות הבזיליקה לבין חורבות הכנסייה הגותית, שנבנתה ככל הנראה בשנת 1300 לספירה, והוסבה למסגד במהלך הכיבוש העות'מאני ועמד על כנו עד למאה ה-16, אז נהרס. במהלך השלטון העות'מאני נחרבה גם כנסיית אגיה קיריאקי (Agia Kyriaki), שכיום מוכרת למבקרים.
ב-4 שמות שונים - Agia Kyriaki (St. Kyriaki), כנסיית גבירתנו של עיר הזהב (Panagia Chrysopolitissa), הכנסייה של עמוד סנט פאולוס וגם הכנסייה הקתולית של סנט פאולוס. לא משנה איך תבחרו לקרוא לה – חשוב רק שתדעו שהכנסייה מקדישה יום זיכרון וכבוד לפאולוס הקדוש מדי שנה ב-7 ביולי.
קראו עוד
קראו פחות
עצי פיסטוק שעליהם סמרטוטים ופיסות בד הקשורים על הענפים, הם אלו שיקדמו את פניכם בכניסה אל בית הקברות העתיק בפאפוס (Agia Solomoni Catacombs). בקברים הצנועים הללו טמונים שבעה אחים – המכבים - ילדיה של אגיה סולומוני, שנרצחו בשנת 174 לפנה"ס. האם הפכה לקדושה לאחר מות בניה, שעונו ונרצחו לנגד עיניה ע"י אנטיוכוס הרביעי אפיפן, בשל סירובם לאכול חזיר. מתחם הקברים במקום קרוי על שם אימם של שבעת המכבים – אגיה סולומוני.
הקפלה של שבעת הישנים
בית הקברות העתיק בפאפוס נחשב בימי הביניים לאתר קדוש, וגם כיום הוא עוטף את המבקרים בו בתחושה מכושפת ואפופת מסתורין. יש אנשים שבאים לכאן כדי לקיים את המנהג המסורתי ולקשור פיסות בד על ענפי עצי הפיסטוק בכניסה לקפלה, בעוד שמבקרים אחרים מוקסמים מאגדת שבעת המכבים, בניה של הקדושה - שנאלצה לצפות מקרוב בהוצאתם להורג בידי אנטיוכוס הרביעי.
אגיה סולומוני ושבעת בניה - אבים, אנטוניוס, גוריאס, אלעזר, אוסבונוס, אלימוס ומרשלוס - היתה בין הראשונים בקפריסין שאימצה לחיקה את הנצרות, ודחתה באומץ את עבודות האלילים, דבר שפגע באמונות רבות של התקופה ההלניסטית (166 לפנה"ס). האגדה מאחורי מערת הקבורה מרתקת למדי: כשחיפשה מקום מחסה מפני הרומאים, מצאה אגיה מקלט במערה הזאת שהיתה מוקפת בחומה. 200 שנה לאחר מכן, כאשר המקומיים פתחו מחדש את המערה, היא יצאה ממנה חיה ונושמת.
חוץ מסיפור האגדה הזה, כיום בית הקברות העתיק בפאפוס ע"ש אגיה, בנוי ממערך מסקרן של תאים חצובים, כשבאחד מהם זורם מעיין ומהווה גם הוא מקור השראה לאינספור אגדות ואמונות טפלות.
12 ציורי הקיר המופיעים על קירות הקפלה מעידים על הזמן הרב שחלף, אך עדיין ערכם ההיסטורי העשיר אינו מוטל בספק, כשבין השרבוטים ניתן להבחין בכמה שמות של צלבנים מהמאה ה-13.
לבית הקברות העתיק בפאפוס אין מספר טלפון. ניתן להתקשר למספר הרשמי של לשכת התיירות של פאפוס, בטלפון: 00357-26818173
קראו עוד
קראו פחות
הפארק הארכיאולוגי קאטו פאפוס (The Kato Paphos Archaeological Park in Cyprus), שהוכרז ע"י אונסק"ו כאתר מורשת עולמית מאז 1980, נמצא באזור החוף ניאה(Nea Pafos) . זהו יעד תיירותי יוצא דופן, המתפאר בבתיו העתיקים ובכנסיות שנחשפו בשנת 1962, כאש מחלקת העתיקות החלה לחפור באתר ועושה זאת גם כיום.
למה כדאי לבקר בפארק הארכיאולוגי קאטו פאפוס?
הפארק הארכיאולוגי קאטו פאפוס, הפתוח בכל ימות השנה, הוא אחד האטרקציות התיירותיות המרכזיות של האי. באביב הוא מתגאה במראות צבעוניים נפלאים של פרחי פרג, הזוקפים את עלי הארגמן שלהם על רקע חורבות העיר העתיקה. האיזור הכפרי שסביב מוקף במאות כנריות צהובות וירוקות, המהוות תמונת מראה הפוכה לחורבות האפרוריות שנמצאות כאן.
Well marked paths lead the visitor to the wonders of the Roman era, the villas of Dionysos, the House of Aion, Theseus, Orpheus, all flaunting impeccably preserved mosaic floors. These homes are the gems of the complex, which also includes the Agora, the Theater, the House of Four Seasons, the Asklepieion, and the remains of the Saranda Kolones Byzantine castle, to mention the most important landmarks. With so much to see, you could spend hours pottering around the archeological park of Paphos.
השבילים המסומנים יובילו אתכם אל נפלאות התקופה הרומית, הווילות של דיוניסוס, הבתים של איון, תיאוס ואורפיאוס, המרוצפים ברצפות פסיפס שהשתמרו ללא דופי. בתים אלה הם אבני החן של המתחם, כשלצידם תוכלו להתרשם מעוד ציוני דרך חשובים, כמו שוק אגורה, התיאטרון, בית ארבע עונות ושרידי הטירה הביזנטית Saranda Kolones.
הפארק שוכן באזור חוף הידוע בשם Nea Paphos - "פאפוס החדשה", שנוסדה במאה ה-4 לפנה"ס על ידי ניקוקלס, המלך האחרון של פאפוס העתיקה. בימי קדם, במהלך התקופה הפטולמיטית, פאפוס החדשה היתה בירת האי. לכן, אין פלא שהמונומנטים המרכיבים את המתחם הנוכחי מעוטרים בעושר ויוקרה רבים עם פסיפסים נדירים, שלדברי אונסק"ו, הם בין הדגמים היפים ביותר בעולם.
בית דיוניסוס (House of Dionysos), הוא אחד המונומנטים החשובים ביותר בפארק. הוא משתרע על פני שטח של כ-2,000 מ"ר עם יותר מ-550 מ"ר של רצפות פסיפס מרהיבות, כשבכניסה, תקבל את פניכם דמות אימתנית של מפלצת הים, סקילה.
רצפת הפסיפס בבית היא היחידה מהתקופה ההלניסטית וניתן להבחין, שלעומת יצירות אחרות המעטרות את הרצפות בבית דיוניסוס, הצבעים שלה דהויים, אבל פריטי האמנות והחפצים האחרים כאן מרשימים מאוד.
בית אורפיאוס (House of Orpheus) חולק את הסגנון האדריכלי שלו עם בית דיוניסוס, עם רובעים מחולקים הממוקמים בחצר. בחדר המרכזי של הבניין תוכלו לצפות בפסיפס של אורפיאוס המעוטר באיורי חיות מרשימים בצבעי אדמה וגוונים תכולים. מצפון לבית אורפיאוס, בבית ארבע העונות, נמצא פסיפס המתאר את המיתוסים המיתולוגיים של עונות השנה - אביב, קיץ, סתיו וחורף.
הוילה של ת'יאוס (Villa of Theseus) עומדת - מאז המאה ה-2 לספירה - מעל חורבות הבתים מהתקופות ההלניסטיות הרומיות הקדומות. ישנן לא מעט הוכחות כי בניין זה היה פעיל עד המאה ה-7 לספירה וככל הנראה שימש כבית מגוריו של מושל קפריסין. הווילה המאסיבית כוללת מעל 100 חדרים ופסיפסים מרהיבים המתאימים לאורחות החיים היוקרתיים של דייריה. מעניין לדמיין את האמבטיה הראשונה של אכילס, תיאוס והמינוטאור, פוסידון ואמפיטריט, וגם סצינות מיתולוגיות נוספות שבמשך השנים העצימו את מעמדה של הווילה ושל כל האגדות שמסופרות אודותיה.
למרות שחלק מהבית של איון (House of Aion) טרם נחשף, הצליחו ארכיאולוגים מקומיים להציג הוכחה מושלמת לכך שהפארק הארכיאולוגי קאטו בפאפוס הוא בעל ערך היסטורי יוצא דופן. זהו המקום שבו תוכלו לראות את הפסיפס המרהיב ביותר של פאפוס, המציג תיאורים יפהפיים של דיוניסוס החדש, הניצחון שלו, תחרות היופי בין קסיופיאה לבין נרייד, אפולון ומארסיאס ולדה והברבור.
באגורה (Agora), ניתן לצפות רק ביסודות, ואילו באתר התיאטרון בגבעת פבריקה, עורכת עדיין אוניברסיטת סידני מחקר ארכיאולוגי וחפירות שונות. עוד מקום שמומלץ להתעכב עליו הוא סרנדה קולונס, או בתרגום לעברית - ארבעים עמודות (Saranda Kolones). האתר נמצא צפונית לנמל פאפוס ונחשב למבצר ביזנטי מרשים, אך הרוס, כשרק הקומה הראשונה של הארמון נשמרה אחרי הפרעות של הבוזזים ותהפוכות הזמן. כך או כך, 40 עמודי הגרניט הללו, שנתנו את שמם למקום, שימשו במהלך מסע הצלב השלישי כטירה מרכזית עם ארבעה מגדלים המוקפים בקיר חיצוני ושמונה צריחי הגנה.
לפני יציאתכם לפארק הארכיאולוגי קאטו בפאפוס, חשוב שתדעו כי יום אחד לא מספיק כדי להתרשם מכל המוצגים המחכים לכם בין הקירות ומספרים על עברה המפואר של קפריסין, בימים בהם היתה מחוז רב כוח ועוצמה.
קראו עוד
קראו פחות
קברי המלכים בפאפוס, הבנויים מתחת לאדמה, הם אתר מורשת עולמית של אונסק"ו מאז שנת 1980, ונחשבים למוצג היסטורי יוצא דופן. קברי המלכים (Tafoi ton Vasileon) הם מקום מנוחת האחרונה של האריסטוקרטים והפקידים שחיו בפאפוס מהמאה ה-3 לפנה"ס ועד למאה ה-3 לספירה.
קברי המלכים בפאפוס: מנוחתם האחרונה של האריסטוקרטים.
The rock-cut subterranean peristyle graves at the Tafoi ton Vasileon site were never used for royalty. Instead, some 100 Ptolemaic aristocrats and officials were buried here with great pomp. It is believed that the architecture of the Tombs of the Kings was inspired by the Hellenistic necropolises of Alexandria, Delos, Pergamon, and Priene.
הקברים התת-קרקעיים בנויים כשורת עמודים, אך למרות שמם מעולם לא שימשו לקבורת משפחות המלוכה. במקום זאת נקברו כאן כ-100 אריסטוקרטים ופקידים בכירים. קברי המלכים ממוקמים כמה קילומטרים צפון מערבית לנמל פאפוס, המשקיף על מפרץ האלמוגים. הם נראים מרוחקים מאוד, אבל אפופים תחושה של קודש ומסתורין. המבקרים במקום יצטרכו לרדת בין 12 עמודים גבוהים התומכים בחצר הקבר. בקבר מספר 5 ניתן לראות חלק מהשאריות שנותרו מהעיר היוונית נקרופוליס, ששימשה קרקע לקבורה של פקידים עשירים ואריסטוקרטים בתקופה ההלניסטית של קפריסין. בקבר מספר 7 קבורות עצמות של רוכב וסוסו שקובצו יחד תחת זכוכית. מהקברים המשמעותיים האחרים של האתר, קבר 4 השתמר בצורה הטובה ביותר.
איזור הקבורה לא שימש רק לבני האצולה וראיות שונות מוכיחות כי הנוצרים הראשונים השתמשו בקברי המלכים כדי לטמון בהם את אנשיהם. מאוחר יותר, בימי הביניים, השתמשו הפולשים בחלק מהתאים כבית מגורים או סביבות עבודה, ועדות לכך ניתן למצוא בקבר מספר 3.
יום מבקרים רבים שנדרשים לשלם דמי כניסה סמליים של 2.5 יורו. קברי המלכים הם אתר ארכיאולוגי פעיל, ועבודות חפירה מתקיימות במקום מאז 1977 תחת פיקוחה של מחלקת העתיקות של הרפובליקה הקפריסאית.
קראו עוד
קראו פחות